blogg

/

SEO

/

0 min read

Indexering: Allt du behöver veta och hur du påskyndar indexeringen av dina sidor

indexering av hemsida cover

Många marknadsförings- och i synnerhet SEO folk pratar ofta om indexering. Men vad betyder det egentligen och vad behöver du veta om indexering? Vi kommer gå igenom allting här.

Vad betyder indexering?

Inom marknadsföringsvärlden används indexering som ett uttryck för processen där sökmotorer som Google "granskar" din hemsidas individuella sidor (URL). Sökmotorerna gör detta för att bestämma hur de ska visas på resultatsidan, den så kallade SERP, för utvalda sökord.

Hur går indexeringen till?

Indexering är en pågående process som sökmotorer ständigt utför. Detta gör det absolut nödvändigt att dina sidor alltid är optimerade och att du har kontroll över de tre viktiga pelarna för sökordsoptimering: Innehåll, länkbygge och teknisk SEO.

Hur man främjar indexeringen av dina sidor på viktiga sökord

För att lyckas främja indexering av din hemsida krävs att du går igenom och finslipar följande delar av dina sidor:

  • Sökords-fokuserat och välskrivet innehåll

  • Interna länkar och teknisk hälsa

  • Relevanta, starka och auktoritativa länkar från andra webbplatser

Sökords-fokuserat och välskrivet innehåll

Om du inte har brytt dig om de skrivna och visuella aspekterna av dina sidor, kommer sökmotorerna ofta inte att belöna dem med synlighet. Det är därför väsentligt att du bygger dina sidor med välskrivet innehåll, innehåll riktat mot de sökord som är viktiga för dig och din verksamhet.

Den processen bör alltid börja med en sökordsanalys. Vi har skapat en mall för en av dessa, som du är välkommen att ladda ner och arbeta utifrån:

Interna länkar och teknisk hälsa

Det är viktigt att länka internt mellan dina sidor - det vill säga att peka från dina enskilda sidor till dina andra relevanta och viktiga sidor. Detta hjälper sökmotorerna att hitta din webbplats och att få alla dina sidor indexerade.

Den tekniska hälsan över hela din domän påverkar också hur sökmotorerna utvärderar din webbplats när de börjar indexera. Om din webbplats har många 404-sidor, saknad av meta beskrivningar, "orphan pages" eller andra tekniska fel, så kommer dessa sidor betraktas som ovärdiga synlighet.

Relevanta, starka och auktoritativa länkar från andra webbplatser

Länkar från andra externa och relevanta sidor är en viktig signal till sökmotorerna om att din webbplats tillhandahåller trovärdigt innehåll inom sitt område. Om andra sidor är villiga att hänvisa till din sida är det en kvalitetsstämpel som sökmotorerna värderar högt i sin indexering.

Se om dina sidor är indexerade

Men hur vet du om dina enskilda sidor ens har upptäckts eller indexerats av sökmotorerna? Helt nyskapade sidor eller sidor som inte följer ovanstående tre SEO-pelare kommer vanligtvis inte att indexeras. Men det finns några sätt att kontrollera det.

Hoppa in i Search Console

I Google Search Console kan du kontrollera om dina enskilda sidor är indexerade på Google eller inte. Allt du behöver göra är att komma åt din 'property' uppe till vänster och sedan ange den specifika sida/URL du vill kontrollera. Du får då ditt svar.

Google search console, URL inspektion

Använd kommandot "site:domain.se"

Du kan också kontrollera vilka av dina sidor som är indexerade för specifika sökord genom att ange "site:domain.se sökord" i ditt sökfält. Det kommandot fungerar på både Google och Bing.

Du infogar bara din domän efter ":site" följt av sökordet som du vill kontrollera indexeringen på. Efter detta kommer du att få det eller de av dina sidresultat somsökmotorn har indexerat på det specifika sökordet.

googles sökresultat teknisk SEO

Underlättar för Google att hitta och indexera din hemsida

Om Google inte verkar hitta alla sidor på din webbplats kan det bero på några olika faktorer. Här är några grundläggande insikter om indexering som kan hjälpa till att lösa dessa problem.

För att Google ska kunna indexera dina sidor måste de först hittas och genomsökas av Google-bots. Här är några viktiga sätt att säkerställa att Google kan hitta dina sidor:

  • Skicka in en webbplatskarta: En webbplatskarta är som en karta över din webbplats som tydligt anger vilka sidor du vill att Google ska genomsöka. Det är viktigt att dubbelkolla och säkerställa att din webbplatskarta är korrekt.

  • Backlinks: Ett enkelt sätt för Google att upptäcka nya webbplatser är när andra webbplatser länkar till dig genom backlinks. Däremot får man akta sig för Link Spam då detta kan få negativa konsekvenser för hemsidan.

  • Länknavigering på din webbplats: Säkerställ att din webbplats har en klar och omfattande länknavigering. Det ska vara enkelt för besökare och Google-bots att följa länkar från startsidan till alla dina sidor.

Genom att följa dessa riktlinjer kan du förbättra chansen att Google hittar och genomsöker alla dina viktiga sidor på din webbplats.

Behöver ni mer organisk trafik och konverteringar?

Låt oss kika på ert case, och se vad som skall till för att ni ska få mer synlighet i er marknad.

Behöver ni mer organisk trafik och konverteringar?

Låt oss kika på ert case, och se vad som skall till för att ni ska få mer synlighet i er marknad.