/
SEO
/
0 min read
Förmodligen har du hört ordet metadata tidigare och kanske tänk: “Vad är egentligen metadata?” eller “Varför är det så viktigt?” Och ja, det stämmer – metadata är viktigt.
Kort förklarat ser metadata till att all data som delas på dataportaler är lätt att hitta, att förstå, använda och integrera – för både människor och AI. Samtidigt är det en del av sökmotoroptimering och för att just din sida ska synas högt upp på sökmotorn.
Att förstå data och ha en smart strategi är avgörande för att du ska kunna dela och återanvända det på ett effektivt sätt. Det är en viktig pusselbit i att göra datan mer tillgänglig för alla. I den här artikeln djupdyker vi i ämnet metadata och varför det är viktigt för SEO.
Låt oss börja från början – vad betyder metadata?
Minns du den senaste gången du skrev in en sökfras på Google? Din sökning startade då med den metadata du kom att tänka på i den stunden och baserades på något du ville hitta. Du använde metadata – utan att ens tänka på det!
Metadata betyder helt enkelt "data om data" – information som beskriver annan information. Det används i en rad olika sammanhang och branscher. Inom sökmotoroptimering (SEO) som vi kommer fokusera på i den här artikeln, används metadata för att ge sökmotorer en tydlig bild av vad en sida handlar om.
Nedan berättar vi mer om de olika typerna av metadata – som dessutom utgör en del av sökmotoroptimering.
Meta-titel, eller SEO-titel som det också kallas, beskriver sidans innehåll eller namn och bör innehålla det viktigaste sökordet för sidan. I många CMS-system kallas det ofta helt enkelt för "titel". Titeln är den klickbara länken i Google-sökresultaten och är en av de starkaste rankingfaktorerna för Google. Om sökordet saknas i titeln kan det påverka din möjlighet att ranka för just det sökordet.
Metabeskrivningen (meta description) är en något längre text som syftar till att förklara varför användare bör klicka på din länk. Även om beskrivningen inte direkt påverkar rankingen, spelar den en viktig roll genom att ge användarna en anledning att välja just din länk i sökresultaten.
Meta robots är direktiv som styr vilka delar av en webbplats och på vilket sätt webbrobotar och crawlers får tillgång till innehållet. Detta bör inte förväxlas med robots.txt, som också används för att ge crawlers instruktioner. Medan robots.txt är lämplig för att hantera åtkomst för hela sidor eller stora sektioner av sajten (t.ex. en kategori), är meta robots-taggen mer effektiv för att styra åtkomsten till specifika sidor eller filer.
Metadata i form av metataggar (meta tag på engelska) placeras i sidhuvudet på varje HTML-sida, inom <head> -taggen. Du kan lägga in metataggar manuellt med en textredigerare, men om du använder ett CMS som WordPress finns det speciella plugins som gör det enklare att hantera metadata.
Hreflang är en metatagg som anger vilken region och vilket språk en sida är avsedd för. Sökmotorer använder den för att visa rätt version av en sida för användare i olika länder. Även om sökmotorer ofta själva kan identifiera språket, kan hreflang vara användbart om din webbplats har innehåll på flera språk, då den tydligt markerar vilken sida som hör till vilket språk.
> Läs mer om hreflang-taggar och hur det används.
En alt-text är en alternativ beskrivning som visas när en bild eller ett objekt inte kan laddas. Den hjälper även personer med nedsatt syn att förstå bildinnehållet och används av sökmotorer för att tolka visuella element på din sida. Eftersom bilder kan förbättra läsupplevelsen kan en välskriven alt-text bidra till bättre ranking i sökresultat. Dessutom hjälper alt-texter bilder att synas i bildsökmotorer som Google Bilder, vilket kan öka exponeringen av ditt innehåll.
Nu när du har fått en förståelse för vad metadata är och vilka olika typer som finns, är det dags att utforska hur du kan använda metadata för att förbättra din SEO.
När du skapar en artikel eller en sida – och därmed också metadata – är det bra att förstå vad som gör innehållet relevant och intressant för dina besökare. Vad är kärnan i din artikel, och vad får läsarna ut av att ta del av den? Dessa aspekter måste finnas med i din text.
Utöver det bör du fundera över hur ditt ämne kan uttryckas och vilka ord dina potentiella besökare faktiskt använder i sina sökningar. Syftet med en sökordsanalys är att identifiera relevanta söktermer och optimera din sida för dem. Det är också viktigt att analysera konkurrensen kring olika sökord. Om du driver en mindre hemsida kan det vara svårt att ranka högt på mycket konkurrensutsatta sökord. I sådana fall kan det vara smart att hitta relaterade sökord med tillräckligt stor sökvolym men med lägre konkurrens.
Den metadata du använder måste alltid vara både sanningsenlig och relevant. Det innebär att metatitlar och metabeskrivningar måste spegla innehållet på din sida eller i din artikel. Om besökare klickar på din sida utifrån en vilseledande titel eller beskrivning riskerar du att skapa en dålig användarupplevelse – vilket i sin tur kan påverka din ranking negativt.
Det betyder dock inte att du inte kan vara engagerande. En bra titel ska fånga uppmärksamheten och locka till klick, men det är viktigt att innehållet lever upp till förväntningarna. Genom att vara ärlig och samtidigt skriva på ett engagerande sätt kan du både öka din trafik och bygga förtroende hos dina besökare.
Läs även: E-E-A-T: Det viktigaste begreppet inom SEO.
Metadata kan även användas för att göra din hemsida mer tillgänglig. Ett exempel på detta är alt-texter som vi nämnde tidigare. Dessa gör det möjligt för personer med nedsatt syn att ta del av bilder med hjälp av skärmläsare.
Även metabeskrivningar spelar en viktig roll för tillgänglighet. Personer som använder skärmläsare kan ha svårare att snabbt skanna igenom sökresultat, vilket gör det extra viktigt att metabeskrivningen tydligt sammanfattar sidans innehåll. På så sätt kan användare avgöra om sidan är relevant innan de klickar.
Hreflang är också särskilt värdefull eftersom den kan anpassa uppläsningen efter rätt språk. En svensk skärmläsare kan exempelvis ha svårare att förstå engelskt innehåll. Genom att använda hreflang säkerställer du att rätt språkversion visas för rätt målgrupp.
Att ha korrekt metadata på plats är avgörande för både SEO och användarupplevelsen. För att förenkla processen kan du använda vår checklista.
Genomför en sökordsanalys och välj 1–3 relevanta sökord för din sida.
Använd tydliga och informativa rubriker där dina sökord ingår.
Skriv en metatitel som är optimerad för både sökmotorer och användare.
Skapa en engagerande metabeskrivning som sammanfattar sidans innehåll.
Lägg till beskrivande alt-texter på alla bilder.
Kontrollera att statiska bilder som återkommer på flera sidor har relevanta alt-texter.
Välj en rubrik anpassad för sociala medier.
Se till att rätt bild används vid delning på sociala plattformar.
Läs även: SEO guide: Din Ultimata Vägledning till Sökmotoroptimering (2025).
Så varför är då metadata så viktigt? Jo, faktum är att det är avgörande för om din sida kommer ranka för ett visst sökord eller inte. Om dina konkurrenter har bra innehåll men missar att optimera sin metadata, har du en chans att ranka över dem. SEO handlar om att bygga upp en stark trovärdighet hos Google, och en viktig del av det är att tillhandahålla den information som Google efterfrågar. Om du lyckats med det här på din hemsida kommer du belönas med bättre synlighet i sökresultaten.
Känns det här med metadata och sökordsanalyser lite krångligt? Ingen fara – på Bonzer arbetar vi enbart med SEO och består därför av ett team med några av Sveriges vassaste specialister.
Vi är en SEO-byrå baserad i Stockholm, men våra kunder finns över hela landet. Vi skapar skräddarsydda lösningar anpassade efter varje kunds unika behov och mål. Tillsammans utvecklar vi en strategi som hjälper er att nå framgång online. Hör gärna av dig för ett kostnadsfritt samtal – och låt oss utforska vad vi kan åstadkomma tillsammans!
Lead Content Specialist
Behöver ni mer organisk trafik och konverteringar?
Låt oss kika på ert case, och se vad som skall till för att ni ska få mer synlighet i er marknad.
Behöver ni mer organisk trafik och konverteringar?
Låt oss kika på ert case, och se vad som skall till för att ni ska få mer synlighet i er marknad.