blogg

/

/

0 min read

Optimera videor: 7 tips för att optimera dina videor för sökmotorer

Video SEO: 7 tips for å optimere dine videoer for søkemotorene

När vi pratar om innehåll utgår det ofta från det skrivna innehållet men videor och inte minst rätt videooptimering är också viktigt att ha i åtanke.

Videoinnehåll har blivit särskilt populärt under åren. Varje minut laddar YouTube-användare upp motsvarande 20 timmars video medan YouTube streamar 100 miljoner videor varje dag. Cisco uppskattar att video som innehållsformat kommer att fylla 80 % av internettrafiken i slutet av 2022 och studier visar att det finns en större möjlighet att ranka på Google och andra sökmotorer ifall man även inkluderar video.

Videor för med sig möjligheter att driva stora mängder trafik, potentiella kunder och i slutändan affärer till din hemsida. Det förutsätter att du arbetar utifrån en grundläggande videoinnehållsstrategi där ett antal enkla SEO-tumregler ingår. Det är dessa vi kommer titta närmre på i den här artikeln.

Vad innebär optimering av Video?

Videooptimering innebär att du optimerar dina videor på ett sätt som gör att Google och andra sökmotorer "upptäcker" dem och gör dem synliga för besökare som söker på ämnen som är relevanta för innehållet.

Tips för att optimera dina videor

1. Välj rätt plattform för att exponera ditt videoinnehåll

När det gäller att exponera videoinnehåll kan du göra det på din egen webbplats eller på en tredje part såsom YouTube. Vad som är rätt val beror på vad ditt syfte är.

Om du till exempel ämnar att generera värde genom visningarna (till exempel om du marknadsför en produkt eller liknande) och du därför vill maximera antalet visningar så är en en sida som YouTube det rätta valet. Detta beror på att YouTube redan har den mest högsta trafiken för videokonsumtion internt.

Om du istället har som mål att använda dina videor för att få in nya leads till din hemsida eller om du vill öka volymen på din webbplats söklänkar så bör du lägga upp videor på din egen sida.

2. Välj en bra titel och beskrivning

Precis som du skulle välja en bra sidtitel och metabeskrivning för ditt skrivna innehåll gäller samma princip hos videoinnehåll. Håll titeln kortfattad (60 tecken) med den mest relevanta informationen om videon. Skapa även en lättläst och användarvänlig beskrivning så att användaren snabbt och enkelt får en tydlig uppfattning om vad videon handlar om. Kom också ihåg att använda relevanta nyckelord i både din videotitel och i beskrivningen.

3. Gör en thumbnail

Utöver titeln och beskrivningen är thumbnails, eller miniatyrbilden de första sakerna som besökare ser. Med rätt miniatyrbild kan du fånga användarnas intresse och samtidigt ge dem en uppfattning om vad din video handlar om. Det är dock viktigt att din miniatyrbild lever upp till innehållet i videon så du inte vilseleder användarna och provocerar fram negativ respons.

Några av de bästa videorna på YouTube använder en anpassad miniatyr. Du kan se hur det går till här.

4. Gör videorna korta men precisa

För att hindra användare från att tappa intresset är det bra att hålla videorna korta och rakt på sak. Du bör inte göra videor som är längre än 10 minuter långa. Om du sitter i slutet av redigeringsprocessen med en tidslinje som är 20-30 min så bör du se över vilka delar som är relevanta. Är alla delar essentiella kan du överväga att dela upp det till en serie. Då får du även möjlighet att öka ditt antal videor som du kan använda för att driva trafik till din webbplats. Det är dock kritiskt att innehållet är informationstätt och håller ett till tillräckligt högt tempo för att fånga tittarna.

5. Använd en transkriptionstjänst

Att använda en transkriptionstjänst är förmodligen ett av de enklaste och bästa sätten för att optimera din video. Google kan inte se en video och förstå dess innehåll så det kan vara en bra idé att använda ett verktyg som kan inkorporera tal-till-text som undertexter till din video. Det ger sökmotorer och webbplatser som YouTube en bättre förståelse av det faktiska innehållet i din video. Du kan välja om du vill sköta transkriptionen manuellt genom ditt klippverktyg och ladda upp den till din videotjänst eller om du föredrar att använda en automatisk transkriptionstjänst. Oavsett metod säkerställer detta att sökmotorerna får en inblick i själva sammanhanget.

Här är några tjänster ifall du inte vill göra det manuellt:

  • Youtubes automatiska textning

  • Happyscribe

  • De flesta översättning- och contentbyråer

6. Ladda upp videor regelbundet

Det är en bra idé att ha ett regelbundet schema när det gäller att ladda upp dina videor. Det är ett sätt för dig att fortsätta locka användare till din kanal och hålla dem intresserade av ditt innehåll. Sträva efter att ladda upp videor med jämna mellanrum - till exempel en gång i veckan eller på en specifik veckodag.

Du kan också överväga att skapa en spellista om du till exempel laddar upp videor till YouTube. Detta gör det lättare för användare att hitta alla videor som berör de letar efter. Det är också ett bra sätt för dig att introducera användare till mer av ditt innehåll.

7. Inkorporera strukturerad data

Ett sista element som gör Google helt galen i dina videor är att addera strukturerad data. Strukturerad data är en typ av kod som du lägger till på din webbplats som förmedlar fakta till Google. I det här fallet är vi intresserade av strukturerad data som kallas VideoObject. Den möjliggör för dig att få rich snippets på Googles sökresultat och ökar dina chanser att Google överhuvudtaget förstår, indexerar och rankar ditt videoinnehåll.

Kom igång med videooptimering

Om du följer de sju tipsen vi har gett dig här är du åtminstone ett steg närmare att öka trafiken till din sajt – vilket i slutändan kan leda till fler kunder och försäljning.

Behöver du en sparringpartner för att optimera dina videos så de upptäcks av sökmotorerna så pratar vi gärna med dig. Vi arbetar uteslutande med SEO, men under det begreppet spelar sökmotoroptimerat videoinnehåll stor roll, låter detta lockande så tveka inte att skicka iväg en förfrågan på en kostnadsfri SEO-analys så blir du kontaktad av oss inom kort.

Behöver ni mer organisk trafik och konverteringar?

Låt oss kika på ert case, och se vad som skall till för att ni ska få mer synlighet i er marknad.

Behöver ni mer organisk trafik och konverteringar?

Låt oss kika på ert case, och se vad som skall till för att ni ska få mer synlighet i er marknad.